რაში ეხმარება ორგანიზმს ზომიერად ცხარე საკვების მიღება?

ზოგიერთი დაავადების მკურნალობისას პაციენტის კვების რაციონში მარილიანი და შაქრიანი საკვების გარდა ცხარე საკვებიც იზღუდება. ბათუმის სამედიცინო ცენტრის ენდოკრინოლოგი გიზო გორგილაძე ამბობს, რომ ჯანმრთელ ადამიანს ზომიერების ფარგლებში მიღებული ცხარე საკვების არ უნდა ეშინოდეს, მეტიც, ასეთ შემთხვევაში ცხარე საკვები სარგებლის მომტანიც კია ორგანიზმისთვის.

 

„ცხარე საკვების მოყვარულებს ხშირად ესმით, რომ ეს საზიანოა ჯანმრთელობისთვის, რომ ეს კუჭთან დაკავშირებულ პრობლემებს გამოიწვევს, და ა.შ., მაგრამ ეს არ არის სწორი, ცხარე საკვები მაშინ უნდა გამოირიცხოს რაციონიდან, როცა ადამიანს უკვე აქვს კუჭ-ნაწლავის პათოლოგიები“ – ამბობს ენდოკრინოლოგი. 

ექიმის განმარტებით, ნატურალური ცხარე სანელებლების, როგორიცაა: წიწაკა, კოჭა თუ ნიორი, არ უნდა გვეშინოდეს თუ მათ ზომიერად გამოვიყენებთ კერძებში, „ბუნებრივი სანელებლები არა მხოლოდ გემოვნური თვისებებით ამდიდრებენ კერძს, არამედ დადებით გავლენას ახდენენ ორგანიზმზეც.

თუ ადამიანი არის ჯანმრთელი, ზომიერად მიღებული ცხარე საკვები ეხმარება საჭმლის მონელებაში, ცხარე საკვები ხელს უწყობს კუჭის წვენის გამომუშავებას, ეს კი საჭმლის ათვისებას აჩქარებს, ასევე, აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას. აჯიკა, მაგალითად, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობაზე დადებით გავლენას ახდენს და ზიანს არ აყენებს, მაგრამ გააჩნია როგორ ვიღებთ მას, მშიერ კუჭზე აჯიკის მირთმევა არ არის რეკომენდებული“ – ამბობს ექიმი.

ექიმის განმარტებით, წიწაკიანი კერძი მცირედით, მაგრამ მაინც ეხმარება ბედნიერების ჰორმონის – სერატონინის სტიმულირებას და დადებითად მოქმედებს გუნება-განწყობაზე; ასევე, ცხარე დადებითად მოქმედებს გულსისხლძარღვთა სისტემაზე და გვეხმარება წნევის შემცირებაში, მასში შემავალი ვიტამინები სისხლძარღვთა გაფართოებას უწყობს ხელს და მოქმედებს არტერიულ წნევაზე.

 

ნეგატიური შედეგი შეიძლება ჰქონდეს ცხარე საკვებს თუ მივიღებთ მშიერ კუჭზე, ან თუ უკვე სახეზეა კუჭის ან კუჭ-ნაწლავის პათოლოგიები და რაციონში მაინც გვაქვს ცხარე საკვები.

ექიმის განმარტებით, ჯანმრთელობის კიდევ ერთი მდგომარეობა, რა დროსაც შესაძლოა რეკომენდებული არ იყოს ცხარე საკვების მიღება, შაქრიანი დიაბეტია, რადგანაც ცხარემ შესაძლოა შაქრის შემცველობა აამაღლოს სისხლში. სწორედ ამიტომ არის მნიშვნელოვანი, რომ სხვადასხვა დაავადების დროს რაციონში ცხარე საკვები ექიმის მითითებით იქნას დაშვებული ან ამოღებული.

თეგები:

გააზიარეთ:

ტელეფონი

დაგვირეკეთ. ჩვენი წარმომადგენელი მოგაწოდებთ ამომწურავ ინფორმაციას სასურველ საკითხთან დაკავშირებით.